Опра Уинфри - живот от мизерията до върха

Една от най-популярните в света тв водещи - Опра Уинфри - закри легендарното си шоу.  То просъществува  цели 25 години, през които телевизионната звезда проведе откровени и  често сърцераздирателни разговори с много звезди  и

2011-08-02 10:41:57
Опра Уинфри - живот от мизерията до върха
Една от най-популярните в света тв водещи - Опра Уинфри - закри легендарното си шоу.  То просъществува  цели 25 години, през които телевизионната звезда проведе откровени и  често сърцераздирателни разговори с много звезди  и политически личности, сред които Майкъл Джексън и Барак Обама.

През 25-годишното си царуване на телевизионния екран с всекидневното си следобедно шоу, Опра имаше по-голяма  власт над умовете и емоциите   на обикновените американци, отколкото сменящите се президенти, артистични и спортни величия и мастити журналисти.

Първото предаване на шоуто е излъчено на 8 септември 1986 година. За всичките 4500 епизода, Опра е  интервюирала 28 000 гости, получила е 20 милиона имейла, подарила е 570 автомобила и е  раздала 250 000 пакетчета кърпички на разплаканите събеседници и зрители в студиото.

Опра Уинфри е  неподражаема в изкуството си да докосне най-тънките струни на своите събеседници и на огромната си зрителска аудитория. Тя фигурира във всяка класация на най-влиятелните хора в САЩ. Опра  изгради мултимедийна империя и стана първата чернокожа жена в света милиардер  - тя е най-скъпо платената  тв звезда в САЩ, а състоянието й се оценява на 2,7 милиарда долара.

Животът на Опра Уинфри, която от бездната на мизерията  се издига и става една от най-могъщите, успешни и влиятелни жени в САЩ, е въплъщение на американската мечта.
Тв звездата е постигнала всичко сама, преминавайки през хиляди бариери  и расови предразсъдъци.  Някои епизоди от  нейната биография наистина могат да предизвикат сълзи в очите.

Опра Унфри е родена на 29 януари 1954 година в Мисисипи, от двама  неженени тийнейджъри, които  нито са я искали, нито са  били в състояние да се грижат за нея.
Детето остава  при баба си, която е толкова бедна, че  шие дрехите на внучка си от чували за картофи.  Бабата, обаче, научава Опра да чете още на 3 годинки. Когато е на 9, майката се сеща, че има дете. Отвежда дъщеря си в негърското гето в град Милуоки, където царят други нрави.  На 9-годишна възраст Опра е изнасилена от братовчед си, а по-късно от нея се възползват и други роднини и приятели на майката....По това време тя се пристрастява към кокаина и попада в приют, при това бременна.  На 14 момичето  ражда недоносено бебе, което умира. Тогава тийнейджърката прави най-добрия и логичен ход в живота си - бяга от къщи и никога повече не се завръща  в света на своите кошмари.

Съдбата все пак се смилява над момичето - бащата й я прибира при себе си в Нешвил, като поставя на първо място нейното обучение.  Така  тя завършва  публична реч и печели второ място  в САЩ по драматична рецитация. По-късно тя се  дипломира  и в специалността комуникации и така започва нейното дълго пътуване към славата и богатството.

През 1984 година Опра, вече 30-годишна,  се мести в Чикаго и поучава шанса да води свое предаване, а през  септември 1986 година стартира ‘Опра Уинфри шоу’.  След две години предаването  има най-висок рейтинг в страната.

В средата на 90-те години Опра променя формата на шоуто си  и започва да нищи  социални и горещи  теми, някои от които дотогава са били табу.  Сред тях са родителското насилие над децата, сексуалната злоупотреба с малолетни, педофилията, расизмът, бедността, семейните разпри, изневярата, дрогирането, хомосексуализмът...Тя кани в шоуто си хора, които са преживели  страдания, жертви на нещастни случаи - изслушва ги, съчувства им и им предлага  своята,  или на огромната си аудитория, помощ.

Шоуто на Опра се превръща в институция, която направлява, коригира и диктува общественното мнение.   Тв звездата  закри шоуто си, но не и медийния бизнес - сега тя ще е съсредоточи в лансирането на своята собствена кабелна телевизия - ‘The Oprah
Winfrey Network’’ /OWN/. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия